Dimarts passat, durant l’última jornada d’una sèrie de vagues de 24 hores convocades per sindicats minoritaris, Renfe va registrar greus incidències al servei de Rodalies, amb la cancel·lació d’aproximadament 40 trens, principalment a les línies R1, R3 i, en menor mesura, R4. Aquestes cancel·lacions van afectar especialment l’estació de L’Hospitalet de Llobregat, on es calcula que el 50% dels trens programats no van circular. Segons les fonts consultades, com Renfe investiga dos treballadors per la supressió de trens, les cancel·lacions van ser conseqüència d’indicacions errònies donades als treballadors, com ordenar que certs trens no sortissin quan sí ho havien de fer.
Els treballadors implicats, identificats com a gestors d’operacions, han estat apartats temporalment de les seves funcions mentre s’investiga el cas, però no han estat suspesos de sou ni feina, segons detallen Renfe aparta treballadors acusats de sabotejar la vaga de Rodalies i Renfe investiga si un treballador va provocar el caos a Rodalies d’aquest dimarts. El cas està actualment en mans de l’assessoria jurídica de Renfe, amb l’esperança que en pocs dies es prenguin decisions sobre els passos següents.
Vinculació amb les agues i incidents anteriors
Aquestes incidències es produeixen en un context de tensions laborals al sector ferroviari català, marcat per vagues convocades per sindicats minoritaris com CGT, SF-Intersindical i Alferro. Aquestes organitzacions han protestat contra el traspàs de Rodalies a la Generalitat de Catalunya i la privatització de Renfe Mercaderies, convocant aturades els dies 17, 19, 24, 26 i 28 de març, així com l’1 i 3 d’abril de 2025. Tot i que els sindicats majors, com SEMAF, CCOO, UGT i SCF, van arribar a un acord parcial amb el Ministeri de Transports i la Generalitat el 16 de març, evitant set jornades de vaga, les accions dels sindicats minoritaris han continuat generant disrupcions.
Una informació rellevant és que Renfe sospita que aquestes pràctiques no són aïllades, ja que incidents similars van ocórrer el 26 de març, afectant principalment les línies Regionals del sud, segons ha explicat el director de Rodalies, Antonio Carmona, en declaracions recollides per Guerra oberta entre sindicats i Rodalies per les acusacions de sabotatge. Aquest dia, un operador va cancel·lar la meitat dels trens programats a les línies Regionals del sud, en una zona ja afectada per obres a l’estació de Sant Vicenç de Calders.
Impacte en els usuaris i respostes de les parts
Les cancel·lacions han tingut un impacte significatiu en els usuaris de Rodalies, especialment durant les hores punta, agreujant les dificultats de mobilitat en una regió dependent d’aquest servei. Renfe ha reiterat el seu compromís amb la seguretat i la regularitat del servei, i ha anunciat mesures per prevenir futures incidències, segons les fonts consultades.
D’altra banda, els sindicats minoritaris han rebutjat les acusacions de sabotatge, argumentant que les interrupcions són conseqüència de la mala gestió de l’empresa i atribuint-les al “nerviosisme” de Renfe davant les pressions laborals, segons Guerra oberta entre sindicats i Rodalies per les acusacions de sabotatge. Aquesta posició afegeix una capa de controvèrsia, reflectint les tensions entre l’operadora i els representants laborals, especialment en un moment de negociacions complexes sobre el futur de Rodalies.
Perspectives futures i implicacions
L’evolució d’aquest cas podria tenir implicacions significatives tant per a la gestió de Rodalies com per a les relacions laborals al sector ferroviari. Mentre Renfe investiga les responsabilitats, es preveu que en pocs dies es prenguin decisions legals sobre els treballadors implicats, segons Renfe aparta treballadors acusats de sabotejar la vaga de Rodalies. Paral·lelament, les negociacions amb els sindicats i el procés de traspàs de Rodalies a la Generalitat continuen sent temes candents, amb possibles repercussions en la qualitat del servei i la confiança dels usuaris.