3 minuts de lectura

Montserrat acull la memòria de les víctimes de Germanwings deu anys després

L'acte va comptar amb la participació de més de 170 assistents, entre familiars, amics i figures destacades com representants de Lufthansa.
Assistents van participar ahir a Montserrat en un acte per recordar les víctimes del sinistre de Germanwings
Assistents ahir a Montserrat per recordar les víctimes del sinistre de Germanwings / Associació d’afectats del vol GWI9525 als Alps
06/04/2025

Montserrat, un lloc emblemàtic de Catalunya, ha acollit recentment un acte commemoratiu carregat de significat en memòria de les víctimes de l’accident del vol 9525 de Germanwings, ocorregut fa una dècada.

Una dècada de record

El dia d’ahir, l’Associació d’afectats del vol GWI9525 als Alps va organitzar un acte commemoratiu a l’Abadia de Montserrat, amb la participació de més de 170 assistents, entre familiars, amics i figures destacades com representants de Lufthansa, autoritats com el conseller Espadaler i líders locals com l’alcaldessa Núria Carreras. L’esdeveniment va incloure diverses activitats per honrar la memòria de les 150 víctimes: una pujada al Cambril de la Mare de Déu de Montserrat, una missa amb ofrena floral a la Basílica i el descobriment d’una placa al Camí de Sant Miquel. La placa, punt central de la cerimònia, porta gravada la frase “No ploris perquè les coses hagin acabat, somriu perquè han existit”, un missatge que reflecteix l’esperit de recordar amb estima els qui ja no hi són.

Entre els ponents hi havia Lourdes Bonet, presidenta de l’associació, i el Pare Abat Manel Gasch, qui va destacar el valor de la memòria i el record. L’elecció de Montserrat, un lloc de gran significat cultural i espiritual per als catalans, subratlla el seu paper com a espai de consol i reflexió, en sintonia amb la connexió de la comunitat amb la muntanya on va tenir lloc la tragèdia.

La tragèdia de Germanwings i el seu impacte

L’accident va tenir lloc el 24 de març de 2015, quan el vol 9525 de Germanwings, que cobria la ruta de Barcelona a Düsseldorf, es va estavellar als Alps francesos per una acció deliberada del copilot, Andreas Lubitz, causant la mort de les 150 persones a bord. Aquest vol, habitualment utilitzat per alemanys que treballaven a Catalunya i turistes, comptava amb almenys 31 catalans, molts dels quals viatjaven a una fira comercial, així com 16 estudiants alemanys d’intercanvi a l’àrea metropolitana de Barcelona. La tragèdia va sacsejar profundament la comunitat catalana, amb famílies i institucions locals plorant la pèrdua i buscant maneres de fer front a les conseqüències.

L’impacte no va ser només emocional, sinó que també va impulsar demandes de canvis legislatius. L’associació, creada el mateix dia de l’accident, ha treballat per millorar la seguretat dels passatgers, promovent modificacions en les lleis de notificació laboral, implementades a Espanya des del 2024, i en les normatives d’acompanyament a la cabina dels pilots. Aquests esforços reflecteixen un compromís més ampli per evitar que es repeteixin tragèdies similars, basant-se en les lliçons extretes de la investigació, que va posar de manifest fallades en el seguiment de la salut mental i la seguretat a la cabina.

Context i esdeveniments relacionats

L’acte de Montserrat forma part d’una sèrie d’activitats commemoratives al llarg de la dècada. Cerimònies prèvies inclouen una ofrena floral a l’aeroport del Prat de Barcelona i la inauguració de l’escultura “Solar Orb” al Col de Mariaud, lloc de l’accident, simbolitzant un record continuat. Aquests esdeveniments han reunit famílies de víctimes, comunitats locals i representants internacionals, fomentant un sentiment de dol compartit i solidaritat.

La connexió amb Catalunya es veu reforçada per la presència de víctimes catalanes, amb informes que indiquen un nombre significatiu de persones de la regió, incloent-hi figures del món empresarial i famílies. El significat espiritual de Montserrat, sovint vist com un símbol de la resiliència catalana, s’alinea amb la necessitat de la comunitat de trobar un espai per processar el dol i mantenir viva la memòria dels qui van perdre la vida, reforçant el paper del lloc en aquest procés col·lectiu de sanació.

Assistència i organització detallada

L’esdeveniment va comptar amb la participació d’un grup divers, incloent-hi el director general Josep Quitet, l’hereu i la pubilla de Catalunya i altres dignataris, cosa que subratlla la seva importància tant a nivell local com nacional. El paper de l’associació en l’organització reflecteix la seva missió contínua de donar suport a les famílies afectades i defensar canvis sistèmics, amb objectius enfocats a millorar la seguretat aèria i oferir una veu als impactats.

Significat i impacte comunitari

L’elecció de Montserrat com a escenari no és casual; reflecteix el seu estatus com a punt d’ancoratge cultural i espiritual per als catalans, oferint un espai de reflexió entre muntanyes, en ressonància amb el lloc de l’accident. Els objectius de l’acte van més enllà del record, buscant mantenir la pressió per a reformes de seguretat i oferir un espai perquè les famílies trobin consol. La frase de la placa, “No ploris perquè les coses hagin acabat, somriu perquè han existit”, connecta amb l’esforç de la comunitat per transformar el dol en una celebració de la vida, en línia amb la missió més àmplia de l’associació.

Aquesta commemoració, celebrada el 6 d’abril de 2025, coincideix amb els esforços continus per honrar les víctimes, amb altres esdeveniments previstos, com els del lloc de l’accident, reforçant les dimensions globals i locals de la tragèdia. La resiliència de la comunitat, visible en l’assistència i l’organització, posa de manifest l’impacte perdurable de l’accident i el compromís col·lectiu amb la memòria i el canvi.

Antonio Pérez

Sóc redactor a periodisme.cat i, sincerament, em flipen els videojocs. Aquesta passió m'ajuda a veure les notícies des d'una perspectiva diferent, a connectar amb les noves generacions i a explicar històries que realment importen en el món digital d'avui.

Últims articles

Anar aDalt

No t'ho perdis

Dos helicòpters, de SEM i GRAE, que han actuat en el rescat de l'home desapregut

Un operatiu amb drons, gossos i helicòpters localitza un home perdut a Montserrat

L'operatiu va ser coordinat pels Bombers de la Generalitat, els