7 minuts de lectura

El primer eclipsi solar de 2025 es deixarà veure el 29 de març

Aquest esdeveniment serà visible de manera parcial al nord-est d’Amèrica del Nord, incloent-hi regions tant dels Estats Units com del Canadà.
Eclipse solar
Eclipse solar / La opinión de Málaga
24/03/2025

El firmament ens oferirà un notable espectacle astronòmic el pròxim 29 de març de 2025 amb l’arribada del primer eclipsi solar de l’any. Aquest esdeveniment, catalogat com un eclipsi parcial, es manifestarà sobre una extensa porció de l’hemisferi nord, brindant una oportunitat única per observar la mecànica celeste que involucra el Sol i la Lluna.

Què és un eclipsi solar parcial i com es diferencia d’un de total?

Un eclipsi solar es produeix quan la Lluna, en la seva òrbita al voltant de la Terra, s’interposa entre el nostre planeta i el Sol, projectant una ombra que bloqueja, de manera total o parcial, la llum solar que arriba a la superfície terrestre. En el cas específic de l’esdeveniment programat per al 29 de març de 2025, els observadors serem testimonis d’un eclipsi solar parcial. Aquesta classificació implica que la Lluna no cobrirà la totalitat del disc solar, fet que donarà al Sol una aparença similar a una mitja lluna brillant o amb una porció visiblement enfosquida.

L’Administració Nacional de l’Aeronàutica i de l’Espai (NASA) ha indicat que la part més densa de l’ombra lunar passarà lluny de la Terra en aquesta ocasió, cosa que farà impossible l’observació d’un eclipsi solar total des de qualsevol punt del nostre planeta. La reiterada confirmació que es tracta d’un eclipsi parcial per part de fonts fiables com la NASA i diversos mitjans especialitzats subratlla la importància de comprendre la naturalesa específica d’aquest fenomen astronòmic. La distinció entre un eclipsi parcial i un de total és fonamental perquè el públic sàpiga què esperar i prengui les precaucions necessàries per a una observació segura.

La trajectòria de l’eclipsi: on i com es podrà observar?

La trajectòria de l’eclipsi parcial del 29 de març de 2025 cobrirà una àmplia extensió de l’hemisferi nord. Aquest esdeveniment serà visible de manera parcial al nord-est d’Amèrica del Nord, incloent-hi regions tant dels Estats Units com del Canadà.

Entre les ciutats nord-americanes on es podrà observar l’eclipsi es troben Halifax, Nova Escòcia; Presque Isle, Maine; St. John’s, Terranova i Labrador; Augusta, Maine; Kuujjuaq, Quebec; Mont-real, Quebec; i Nova York, així com Boston, Baltimore, Filadèlfia, Portland i Washington D.C. Al Canadà, algunes de les ciutats clau per a l’observació són Halifax, Mont-real, Ottawa i St. John’s.

La visibilitat parcial també s’estendrà a Groenlàndia i Islàndia, a la major part del continent europeu, al nord-oest de Rússia, al nord d’Àsia, al nord-oest d’Àfrica, a petites zones de l’extrem est de Sud-amèrica, i sobre els oceans Atlàntic i Àrtic.

L’àmplia distribució geogràfica de la visibilitat parcial d’aquest eclipsi subratlla el gran interès que desperten aquest tipus de fenòmens astronòmics a nivell global. Tot i que l’eclipsi serà parcial per a tots els observadors, és important destacar que el grau de cobertura del Sol per la Lluna variarà considerablement segons la ubicació geogràfica.

Horaris i cobertura: quan i quant del Sol es veurà ocult?

L’eclipsi començarà a les 08:50 Temps Universal Coordinat (UTC) i finalitzarà a les 12:43 UTC, arribant al seu punt màxim a les 10:47 UTC. Aquests horaris, convertits a les hores locals de diverses ciutats dins de la trajectòria de visibilitat parcial, mostren la diversitat de moments en què es podrà observar el fenomen.

És important notar que un asterisc (*) a la columna de “Inici de l’eclipsi parcial” indica que el fenomen astronòmic començarà abans de la sortida del Sol, i l’hora proporcionada correspon al moment de l’alba. La variació en els horaris d’inici, màxim i fi de l’eclipsi al llarg de la zona de visibilitat parcial és significativa. Mentre que en algunes regions d’Amèrica del Nord l’eclipsi coincidirà amb les primeres llums del dia, a Europa es produirà a mig matí. Aquesta diferència temporal, resultat de la rotació terrestre i de la trajectòria de l’ombra lunar, afegeix un element d’interès per als observadors en diferents parts del món.

Així mateix, els percentatges de cobertura solar presentats a la taula demostren que la magnitud de l’enfosquiment del Sol per la Lluna no serà uniforme. Les ubicacions més al nord i a l’est d’Amèrica del Nord, així com Groenlàndia i Islàndia, experimentaran un eclipsi parcial més profund, en què una porció més gran del disc solar quedarà oculta. La inclusió d’aquesta taula amb horaris específics i percentatges de cobertura per a ciutats clau proporciona informació pràctica i fàcilment accessible per a aquells que vulguin planificar la seva observació de l’eclipsi.

Precaucions per a una observació segura

L’observació d’un eclipsi solar, fins i tot si és parcial, requereix precaucions rigoroses per evitar danys oculars. Mai s’ha de mirar directament el Sol sense la protecció adequada, ni tan sols durant les fases parcials de l’eclipsi. L’exposició directa a la intensa radiació solar pot causar lesions greus a la retina i fins i tot provocar ceguesa permanent.

Per observar l’eclipsi de manera segura, és essencial utilitzar ulleres d’eclipsi que compleixin la norma internacional ISO 12312-2. Aquests dispositius estan dissenyats amb filtres especials que bloquegen la radiació nociva del Sol. És crucial recordar que les ulleres de sol convencionals, les radiografies o qualsevol tipus de filtre casolà no proporcionen la protecció necessària per observar el Sol amb seguretat.

En cas de no disposar d’ulleres d’eclipsi certificades, hi ha mètodes de projecció indirecta que permeten gaudir del fenomen sense risc per a la vista. Un mètode senzill és construir un projector de forat d’agulla, utilitzant una capsa de cartró o dues fulles de paper. En fer passar la llum del Sol a través d’un petit orifici, es projectarà una imatge tènue de l’eclipsi sobre una superfície, permetent-ne l’observació indirecta. Una altra tècnica consisteix a observar les ombres projectades per les fulles dels arbres, ja que actuen com a múltiples forats d’agulla naturals, projectant petites imatges del Sol en forma de mitja lluna sobre el terra.

Si es preveu utilitzar instruments òptics com binocles o telescopis per observar l’eclipsi, és imprescindible emprar filtres solars dissenyats específicament per a aquest ús, que s’han de col·locar a la part frontal de l’instrument. Mai s’ha de mirar el Sol a través de binocles o telescopis sense els filtres adequats.

L’èmfasi en la seguretat ocular per part de totes les fonts consultades subratlla la importància crítica d’aquesta precaució. Oferir múltiples mètodes segurs d’observació, tant directes amb protecció adequada com indirectes, garanteix que una major audiència pugui gaudir de l’esdeveniment minimitzant els riscos.

Alternatives per seguir l’eclipsi: transmissions i esdeveniments

Per a aquells que no puguin observar l’eclipsi directament degut a les condicions meteorològiques o a la ubicació geogràfica, algunes institucions astronòmiques i observatoris podrien oferir transmissions en viu de l’esdeveniment a través de les seves plataformes en línia. El Real Observatori de Greenwich, per exemple, ha anunciat la seva intenció de realitzar una cobertura en directe a través dels seus canals de YouTube i Facebook. Així mateix, la plataforma Time and Date podria oferir una animació en temps real del desenvolupament de l’eclipsi. Se recomana als interessats consultar els llocs web de les societats astronòmiques tant a nivell local com nacional per obtenir informació sobre els possibles esdeveniments especials organitzats per a l’observació de l’eclipsi. La disponibilitat de transmissions en viu permetrà a persones en regions amb visibilitat limitada o condicions climàtiques desfavorables seguir el desenvolupament de l’eclipsi. Animar el públic a informar-se sobre esdeveniments organitzats per societats astronòmiques locals fomenta la participació comunitària i brinda l’oportunitat de gaudir d’una observació segura i potencialment enriquida amb equips especialitzats.

La ciència darrere l’espectacle: com es produeix un eclipsi?

Un eclipsi solar és el resultat d’una alineació gairebé perfecta entre el Sol, la Lluna i la Terra. A mesura que la Lluna orbita el nostre planeta, ocasionalment s’interposa en la trajectòria de la llum solar que arriba a la Terra. Encara que la Lluna és considerablement més petita que el Sol, la seva relativa proximitat al nostre planeta fa que, des de la nostra perspectiva, ambdós cossos celestes puguin semblar tenir un tamany similar en el cel. Durant un eclipsi parcial, la Lluna només arriba a bloquejar una fracció del disc solar des del punt de vista de la Terra. Els eclipsis solars són fenòmens astronòmics que poden despertar gran interès, i la seva ocurrència brinda a les persones oportunitats per a estudiar la corona solar i altres aspectes del nostre estel que normalment permaneixen ocults degut a l’intens brillantor de la seva superfície visible. L’eclipsi del 29 de març de 2025 forma part de la sèrie Saros 149, que se succeeix aproximadament cada 18 anys i 11 dies. Proporcionar una explicació científica bàsica del fenomen no només enriqueix l’article amb context educatiu, sinó que també satisfà la curiositat d’aquells lectors interessats en comprendre els mecanismes celestes que donen origen a aquest espectacle. La menció del cicle de Saros afegeix una dimensió històrica i predictiva, mostrant que aquest eclipsi és un esdeveniment més dins d’un patró còsmic recurrent.

Conclusions: una finestra al cosmos

En conclusió, l’eclipsi solar parcial del 29 de març de 2025 representa una oportunitat fascinant per a presenciar un esdeveniment astronòmic de notable interès. Si bé no oferirà l’espectacularitat total característica d’un eclipsi total, la visió del Sol parcialment ocult per la Lluna serà, sense dubte, una experiència memorable per a aquells que se’n puguin fer espectadors. Es recorda l’enfàtica necessitat de prioritzar la seguretat ocular durant l’observació directa del Sol, utilitzant gafes d’eclipsi certificades o recorrent a mètodes de projecció indirecta. Se aconsella consultar les possibles transmissions en viu i els esdeveniments organitzats a nivell local per no perdre’s aquest fenomen celeste. Gaudir d’aquest espectacle còsmic ens permet apreciar l’assombrosa precisió i bellesa dels moviments que regeixen el nostre sistema solar.

Fonts de referència

Antonio Pérez

Sóc redactor a periodisme.cat i, sincerament, em flipen els videojocs. Aquesta passió m'ajuda a veure les notícies des d'una perspectiva diferent, a connectar amb les noves generacions i a explicar històries que realment importen en el món digital d'avui.

Últims articles

Anar aDalt